Paweł Łoziński

Film dokumentalny

Pawel_Lozinski_fot.Rafał_Masłow

Paweł Łoziński – polski reżyser i producent filmów dokumentalnych. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Autor ponad 20 filmów dokumentalnych wielokrotnie nagradzanych na międzynarodowych festiwalach. Robi pełne emocji autorskie filmy dokumentalne opowiadające o ludziach w sposób niezwykle intymny. Jest też scenarzystą, autorem zdjęć do wielu swoich filmów oraz ich producentem. Międzynarodowe uznanie zdobył swoim dokumentalnym debiutem “Miejsce urodzenia” (1992) opowiadający o polskim Żydzie Henryku Grynbergu szukającym mordercy swojego ojca. Film  zdobył wiele prestiżowych nagród w tym „Golden Gate Award” na SFIFF oraz Grand Prix  „Vue sur les Docs” w Marsylii.

Pracował jako asystent Krzysztofa Kieślowskiego przy filmie „Trzy kolory biały“. Według pomysłu Kieślowskiego zrealizował film „100 lat w kinie“ (1995) w prestiżowej serii powstałej dla BFI na 100-lecie kina.

Jego krótki metraż „Siostry“ (1999 ) otrzymał deszcz nagród w tym prestiżowe Grand Prix „Cinema du Reel”  Paryż, Grand Prix „Visions du reel” Nyon i Grand Prix Złotego Lajkonika na Krakowskim Festiwalu Filmowym.

Długi metraż „Taka historia“ otrzymał w tym samym roku Złotego Gołębia na Doc Leipzig. Sukces powtórzył na tym samym festiwalu w 2004 roku filmem „Między drzwiami“ powstałym z serii „Poprzez Granice“.

Za film „Chemia“ ( 2008 ) opowiadający o ludziach, którzy wychodzą z choroby nowotworowej dostał ponad 15 nagród w tym „Prix Europa“ Za Najlepszy Europejski Film Telewizyjny 2009, Berlin,  Nagrodę Telewizji MDR  za najlepszy wschodnioeuropejski film dokumentalny DOC Leipzig 2009

Jego osobisty film opowiadający o relacjach z ojcem „Ojciec i syn“ (2013) uhonorowany został min. Nagrodą św. Jerzego za Najlepszy Film Dokumentalny – 35 Międzynarodowy Festiwal Filmowy, Moskwa 2013 oraz „Srebrnym Rógiem“ dla najlepszego filmu dokumentalnego na Krakowskim Festiwalu Filmowym w tym samym roku.

Wybrana filmografia :

2016 Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham – scenariusz, reżyseria

2013 Ojciec i syn – scenariusz, reżyseria, zdjęcia

2008 Chemia – scenariusz, reżyseria

2004 Między drzwiami

1999 Taka historia –  scenariusz, reżyseria, zdjęcia

1999 Siostry – scenariusz, reżyseria, zdjęcia

1995 Sto lat w kinie – scenariusz, reżyseria

1992 Miejsce urodzenia – scenariusz, reżyseria

Kalendarz konsultacji

Remember Me

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2020 Film Spring Open. Rysunki - prof. Maja Wolna